Βρίσκεστε εδώ: |Ιστολόγιο|Τεχνολογία|Τι Είναι Το 5

Τι είναι το 5G


Τεχνολογία

 

Τι είναι το 5G

5G είναι η 5η γενιά δικτύων κινητής τηλεφωνίας και επιτρέπει τη δημιουργία συνδέσεων μεταξύ συσκευών, μηχανημάτων και αντικειμένων πρακτικά οπουδήποτε. Το πρωταρχικό πλεονέκτημα του 5G είναι ταχύτητες έως 20 Gbps, δηλαδή 600 φορές περισσότερο από τη μέση σύνδεση 4G και 10 φορές από τη σύνδεση Google Fiber. Παράλληλα οι συνδέσεις 5G θα έχουν ιδιαίτερα χαμηλούς χρόνους απόκρισης, αυξημένη σταθερότητα, αυξημένη διαθεσιμότητα και προσβασιμότητα. Η υψηλή απόδοση των δικτύων 5G αναμένεται να αλλάξει ριζικά τις εφαρμογές πληροφορικής και ακολούθως την τεχνολογία που χρησιμοποιούμε σχεδόν σε οποιοδήποτε πεδίο της ανθρώπινης δραστηριότητας.

Οι πρωτογενείς τεχνολογίες περιλαμβάνουν: Οι ζώνες χιλιοστομετρικών κυμάτων (26, 28, 38 και 60 GHz) προσφέρουν απόδοση έως και 20 gigabits ανά δευτερόλεπτο. Το μαζικό MIMO προσφέρει απόδοση έως και δέκα φορές γρηγορότερο δίκτυο από τα 4G.

Τα συστήματα χιλιοστομετρικών κυμάτων έχουν σχεδιαστεί για λήψεις αιχμής 20 gigabit. Το εκτιμώμενο μέσο εύρος ζώνης τους είναι 3,5 gigabits. Το εκτιμώμενο διάμεσο εύρος ζώνης για τη ζώνη των 3,5 GHz-4,2 GHz με πρόσθετες κεραίες MIMO είναι 490 megabits. Στις συχνότητες μεσαίας ζώνης, η ταχύτητα 5G με προσομοίωση είναι πολύ παρόμοια με την ταχύτητα 4G LTE, υποθέτοντας την ίδια διαμόρφωση εύρους ζώνης και κεραίας.Το 5G βασίζεται κυρίως στην τεχνολογία OFDM (Orthogonal frequency-division multiplexing), μία μέθοδο τροποποίησης ψηφιακών σημάτων για τη μείωση των παρεμβολών. Χρησιμοποιώντας το διεθνές στάνταρ 5G New Radio διευρύνει τις δυνατότητες των συμβατικών δικτύων και με μεγαλύτερο εύρος ζώνης, όπως των συχνοτήτων sub-6 GHz και mmWave (πάνω από 24 GHz), προσφέρει μεγαλύτερη ευελιξία και επεκτασιμότητα στους κατασκευαστές για να αναπτύξουν νέες εφαρμογές. Οι τομείς που θα εξελιχθούν άμεσα είναι η κινητή τηλεφωνία, η τηλεϊατρική, οι μεταφορές, τα δίκτυα Internet of Things, τα εμπορικά δίκτυα.

Βασικές διαφορές μεταξύ 5G και 4G

Το 4G ήταν ένα μεγάλο άλμα τεχνολογίας που έδωσε τη δυνατότητα για streaming βίντεο υψηλής ανάλυσης εκτός του Wi-Fi. Οι εφαρμογές που είδαμε ήταν οι υψηλής ποιότητας βιντεοκλήσεις και η ζωντανή τηλεόραση εκτός Wi-Fi π.χ. κατά τη διάρκεια της μετακίνησης με τα μέσα μεταφοράς. Ωστόσο, το δίκτυο 4G εξάντλησε τις τεχνικές του δυνατότητες με αποτέλεσμα να εμφανιστεί συμφόρηση, μείωση των ταχυτήτων μετάδοσης και αύξηση του χρόνου απόκρισης. Η βασική διαφορά του 5G από το 4G είναι ότι μειώνει τη συμφόρηση με αποτέλεσμα να μπορείς να χρησιμοποιήσεις το δίκτυο με όποιον τρόπο θες ακόμα και σε ώρες αιχμής. Από πλευράς εφαρμογών, το σημαντικότερό του πλεονέκτημα είναι θα δώσει ώθηση στο Διαδίκτυο των Πραγμάτων (Internet Of Things), δηλαδή στη δυνατότητα σύνδεσης και διαχείρισης συσκευών νέας γενιάς (π.χ. ψυγείων, τηλεοράσεων, πλυντηρίων κ.ά.) μέσω ενός δικτύου κινητής τηλεφωνίας.

 

 


Θα χαρούμε πολύ να σας ακούσουμε!

Our Mission Top

Οι καινοτομίες και νέες τεχνολογίες είναι η προτεραιότητα της εταιρείας η οποία δεν σταματά να ενημερώνετε συνεχώς.

Με στόχο την άψογη, άμεση και αποτελεσματική εξυπηρέτηση πελατών σε όλο το εύρως των ηλεκτρονικών διατάξεων

Προϊόντα πιστοποιημένα με ποιότητα για όλη την κάλυψη ηλεκτρονικών συσκευών-αναγκών του καταναλωτή

chart